Hemelwaterafvoer verstopt? Assos lost het op!

Een verstopte hemelwaterafvoer kan zeer hinderlijk zijn en ontstaat vaak door achterstallig onderhoud. Het is cruciaal om dakgoten en regenpijpen tijdig schoon te maken, vooral in de herfstperiode. Als je zelf de hemelwaterafvoer wilt ontstoppen, heeft Assos enkele handige tips voor je. Houd er echter rekening mee dat werken op hoogte risico’s met zich meebrengt en potentieel gevaarlijk kan zijn. Overweeg daarom om een expert in te schakelen. Bij RRS ben je aan het juiste adres. Riool Reinigings Service Assos is dé specialist op het gebied van ontstoppen, reinigen, inspecteren en lokaliseren van riolering en afvoer. Heb je te maken met een verstopte afvoer of ervaar je stank- of wateroverlast? Onze monteurs staan klaar om het probleem op te lossen!

Oorzaken van een overlopende verstopte dakgoot

Vaak belandt vuil in je hemelwaterafvoer (HWA) door wind en regen. Met de wind kunnen bladeren, takjes, zand, grind, steen of stukjes plastic meekomen. Ook vogelpoep of nestmateriaal kunnen verstoppingen veroorzaken.

Wanneer dit vuil zich sterk ophoopt, kan het water niet meer efficiënt wegstromen. Hierdoor zal het water over de rand van de dakgoot stromen en op de buitenmuren terechtkomen. Een mogelijk gevolg hiervan is dat er vochtproblemen in je woning ontstaan, waarbij schimmel en houtrot kunnen optreden.

Tips

Een hemelwaterafvoer bestaat in feite uit twee componenten: de regenpijp en de dakgoot. Als deze verstopt raken door bijvoorbeeld bladeren en vuil, is het noodzakelijk om ze schoon te maken, zodat het water weer adequaat afgevoerd kan worden.

Een verstopte dakgoot wordt vaak veroorzaakt door bladeren of vuil dat in de goot belandt en daar achterblijft. Om dit te voorkomen, is het raadzaam om de dakgoot een paar keer per jaar leeg te scheppen en te vegen met een borsteltje.

Spoel na het schoonmaken de dakgoot grondig schoon met hoge druk, bijvoorbeeld met een tuinslang of hogedrukreiniger. Als de regenpijp niet verstopt is, kan al het vuil hierdoor worden afgevoerd. Als blijkt dat door de verstopte dakgoot ook de afvoerpijp van de dakgoot verstopt is geraakt, moet deze worden ontstopt.

Het ontstoppen van een verstopte regenpijp is complexer dan het schoonmaken van de dakgoot. Als de verstopping niet zichtbaar is in de regenpijp, moeten de beugels worden verwijderd om de regenpijp los te kunnen maken. Haal de regenpijp uit elkaar, eventueel met behulp van een zaag als de delen gelijmd zijn. Doorboor vervolgens de verstopping met een lang stuk ijzerdraad of een stok. Om te controleren of de regenpijp daadwerkelijk goed ontstopt is, kun je er water in gieten en kijken of het vlot wegloopt.

Sneller je dakgoot ontstoppen? Neem contact op met Assos!

Service & kwaliteit van Assos

We zijn de partij voor het oplossen van al uw rioleringsproblemen. Wanneer u voor Assos kiest profiteert u van de onderstaande voordelen: